Zuid-Amerika

Argentinië

De orka’s in Argentinië staan bekend om hun bijzondere jachtmethode: het opzettelijk stranden om hun prooi uit de branding te grijpen. Deze jachtmethode wordt gezien bij Punta Norte op het Valdés-schiereiland, waar grote groepen Patagonische zeeleeuwen en zeeolifanten leven, de prooien van deze groep orka’s. Punta Norte Orca Research doet onderzoek naar de orka’s bij deze stranden. De fotocatalogus bevat meer dan twintig individuen, waarvan er een groot deel heeft geleerd om opzettelijk te stranden tijdens de jacht. De orka's worden soms ook vanaf boten in de omgeving gezien. Bij deze waarnemingen is gezien hoe ze op dolfijnen aan het jagen waren.
De beste plekken om orka’s te zien zijn El Mirador (‘de uitlijk’) en Attack Channel. Bij de uitkijk is het mogelijk om binnen een afgezet stuk over het strand en de zee uit te kijken. Attack Channel is niet publiek toegankelijk, alleen een speciale vergunning voor fotografen en cameraploegen geeft toegang onder toezicht van een parkgids. Februari, maart en april zijn de maanden met de hoogste kans om orka’s te zien, doordat die maanden samenvallen met het pup seizoen van de zeeleeuwen. Ook het getij en het weer spelen mee om succes te hebben hier orka’s te zien.

Whale watchen:

- Patagonia Project: www.patagoniaproject.com

Onderzoek:

- Punta Norte Orca Research: www.pnor.org


Chili

Over orka’s in de wateren van Chili is nog niet veel informatie beschikbaar. Tussen 2004 en 2012 werden 63 waarnemingen gedocumenteerd van orka’s in de Patagonische fjorden van Chili. De groepen waren vaak klein, gemiddeld vijf dieren als er een kalf was en drie dieren zonder aanwezigheid van een kalf. Met behulp van foto’s zijn 55 individuen geïdentificeerd aan de hand van natuurlijke markeringen. Het grootste deel van de orka’s werd slechts eenmalig gezien. Robben, vis een zeevogels behoren tot de prooien van deze orka’s.


Brazilië

Ook over orka’s in Braziliaanse wateren is weinig bekend. Er zijn meldingen vanaf vissersboten die met lange lijnen op zwaardvis en tonijn vissen. De orka’s eten de vissen van de lijnen van de vissers af. Deze interactie tussen orka’s en vissers vond tussen de maanden juni en februari plaats. In 2005 was er een waarneming van een solitaire mannetjes orka die een Fransiscana dolfijn (Pontoporia blainvillei) aanviel. Dit mannetje werd tussen 1999 en 2010 vaker in Braziliaanse wateren gezien.


Galapagos Eilanden

Uit gerapporteerde waarnemingen blijkt dat orka’s een regelmatige bezoeker zijn van de Galapagos Eilanden, al zijn er geen voorspellingen te doen over waar en wanneer ze worden gezien. Van 134 geregistreerde waarnemingen tussen 1948 en 1997 was de groepsgrootte gemiddeld iets meer dan drie. Groepen die verder van de kust werden gezien waren vaak iets groter dan groepen dichtbij de eilanden. Orka’s jagen hier op zeeleeuwen, maar er zijn ook aanvallen bekend op andere dieren zoals haaien, roggen, vissen, schildpadden en andere walvisachtigen.


Falkland Eilanden

Orka’s bezoeken regelmatig de wateren rondom de Falkland Eilanden. Tijdens het 2013-2014 seizoen is een teststudie gedaan naar de orka’s bij Sea Lion Island. Hierbij zijn identificatie foto’s gemaakt van zestien individuen. Sommige individuen werden slecht eenmaal of een paar keer gezien. Andere orka’s bezochten het eiland vaker, maar waren soms dagen of weken afwezig. Er was een eerste piek in het aantal waarnemingen in november, wat gelinkt kan worden aan het pup seizoen van zeeolifanten. Een tweede piek was in februari, wanneer zeeleeuwpups voor het eerst naar zee gaan. In 1979 zijn er in de buurt van de Falkland Eilanden ook Antarctische Type B orka’s waargenomen.

Onderzoek:

- ESRG: http://eleseal.org