Nieuwsarchief

Nieuws van 2017

Nieuws van 2016

Nieuws van 2015

Nieuws van 2014

Nieuws van 2013

Nieuws van 2012

Nieuws van 2011

Nieuws van 2010

Nieuws van 2009

Nieuws van 2008

01-01-17 ~ Orka’s en potvissen ontdekken makkelijke ‘afhaalmaaltijd’

Onderzoekers moeten heroverwegen of vissen met lange lijnen in Australië wel zo milieuvriendelijk is als in eerste instantie werd aangenomen. Slimme orka’s en potvissen hebben namelijk ontdekt dat dit een makkelijk ‘afhaalmaaltijd’ is. Ze hebben geleerd om de vis van de vislijnen af te eten. “Ik was nogal verbaasd,” zegt mariene bioloog Paul Tixier van de Deakin Universiteit. “We dachten dat de walvissen zeer gespecialiseerde dieren waren, maar hier hebben we een menselijke activiteit en de walvissen hebben hun gedrag veranderd om ervan te profiteren.”

Het geleerde gedrag van de walvissen kan betekenen dat sommige vissoorten overbevist worden, want het aandeel dat de orka’s en potvissen stelen wordt niet binnen de strikte quota meegeteld. In het geval van de orka’s lijken ze zelfs vissoorten te eten die ze normaal niet vangen, omdat deze heel diep zwemmen. Maar doordat de vissen aan de vislijnen omhoog worden gehaald komen ze binnen het bereik van de orka’s.

Het is een onverwacht bijeffect van de commerciële lange lijn visserij. Deze vorm van visserij vervangt de trawlers, omdat ze een duurzamere en milieuvriendelijkere optie zijn. Er is namelijk minder bijvangst van ongewenste vissoorten. Het is onbekend hoeveel vis er door de orka’s en potvissen van de lijnen wordt gesnoept.

De ontdekking heeft gevolgen voor de vispopulaties en de visindustrie. Maar het kan ook gevolgen hebben voor de walvisachtigen zelf. Door te afhankelijk te worden van de visserij, wordt gevreesd dat ze het vermogen verliezen om effectief zelfstandig prooien te vangen. Het gedrag waarbij vissen van de vislijn wordt gehaald werd eerder al gezien bij de Kerguelen en Crozet Eilanden.

Er zal een vierjarig project gestart worden waarbij de walvissen met satellietzenders gevolgd worden in de Australische wateren. Huidmonsters zullen ook verzameld worden voor onderzoek naar isotopen. Dit geeft inzicht in het dieet van de dieren.

Bron: www.smh.com.au